Sıcak bir çayın yanında biraz sucuk biraz simit varsa günün hangi öğünü olursa olsun mutlu kalkılır sofradan. Sucuğun genel olarak sabah kahvaltısında tüketimi yaygındır. Soğuk havalarda ise ekmek arası yemenin lezzeti ayrıdır. Özellikle kar diyarına gittiğinizde mangalda sucuk eksik olmaz. Sucuk sevmeyen çocuk hatta yetişkin yoktur diyebiliriz.
Bu yazımızda özellikle kahvaltı sofraları için hazırlayabileceğiniz sucuklu birkaç tarifi bir araya getirdik.
Sahanda Yumurtalı Sucuk Tarifi
Yumurtalı sucuk yapıldığında parmak yedirtmelidir. Bunun için öncelikli kural tüm malzemenin taze, lezzetli ve sağlıklı olması önemlidir. Bir sucuklu yumurta severseniz mutlaka bu yemek için özel bir sahana sahip olmanızı tavsiye ederiz. Sahanınızı orta ateşli bir ocağın üstüne alın. Sucuğun yağı yeter ama siz lezzet oranını artırmak için biraz tereyağı eritebilirsiniz. Yağ eridikten sonra ince ince doğranmış ve dışı soyulmuş sucukları sahana yerleştirin. Tek yüzü kızaran sucukları çevirdikten sonra çok beklemeden yumurtaları göz göz üstüne kırın. Yumurta hızlı pişen bir malzemedir bu sebeple çok beklemeden ocağın altını kapatıp servise kadar sahanın ağzını bir kapakla kapatın. Sucuklu yumurtanızı çok bekletmeden sıcak tüketmeniz lezzeti için önemli bir püf noktasıdır. Farklı bir lezzet yakalamak isterseniz Osmanlı varyanta ya da goden fıstıklı ve kaşarlı sucuk çeşitlerini yumurta lezzetiyle birleştirebilirsiniz.
Sucuklu Mini Pizzalar
Ekmek fırınından alacağınız mayalı ekmek hamuruyla hem pratik hem de lezzetli mini pizzalar yapabilirsiniz. Hamurunuzu istediğiniz boyutlarda bölerek yuvarlak yuvarlak dizin. Elinize biraz zeytinyağı ya da herhangi bir sıvı yağ sürerek hamurunuzu daire şeklinde açın. Üzerine domates rendesinden elde ettiğiniz suyu sürün. Minik minik doğradığınız sucukları ve kıl biberleri dizin. Önceden ısıtılmış fırında 200 derecede hamurunuz ve üst malzeme pişene kadar bekleyin. Son dokunuş olarak sucuklu mini pizzalarınızın yarısına beyaz peynir diğer yarısına da kaşar rendesi ekleyerek erimesi için tekrar fırına verin. Kokusu burnunuza kadar geldi değil mi? Misafir beklediğiniz kahvaltı sofralarınız için fark yaratacak pratik bir tarifle hem kendinizi hem de sevdiklerinizi mutlu edin.
Hardal Soslu Haşlama Sucuk Tarifi
Sucuk denilince akla ya ızgarada ya da tavada pişirilmesi akla gelir. Ama bir seçenek daha vardır o da haşlaması… Sos yapmak için kullandığınız tencerenize temiz su ekleyerek kaynatın. Su kaynadıktan sonra ince ince dilimlediğiniz sucukları içine bırakın. Rengi değişip yağını suya salana kadar orta ateşte sucuklarınızı pişirmeye devam edin. Bu sırada ekmeklerinizi kızartın ve sos kasesine taneli hardalınızı yerleştirin. Son dokunuş olarak haşladığınız sucukları süzerek servis tabağına alın. Tadı oldukça farklı ve hafif bir sucuk tarifi arayışı içindeyseniz mutlaka deneyin. Bizce bayılacaksınız.
Sucuklu Sigara Böreği
Kahvaltı sofranızda sucuğu sahanda ya da yumurtayla birlikte tüketmek istemiyorsanız börek şeklinde yiyebilirsiniz. Bir tam yufkayı üçgen dilim olacak şekilde bölün. Ya da marketlerde sigara böreği için hazır kesilmiş yufkalardan da alabilirsiniz. Sucuğunuzun dış zarını temizledikten sonra iri kıyım rendeleyin. Daha sonra üçgen yufkaların her birine bu sucuk rendesini koyarak sarın. Daha önce kullanılmamış kızgın yağda ya da az yağda kızartma yapan özel makinelerde hazırladığınız sigara böreklerinizi kızartabilirsiniz. Yanına yoğurtla hazırlayabileceğiniz soslar ekleyebilirsiniz.
Özenle seçtiğimiz sucuklu tarifleri sizin için püf noktalarıyla verdik. Şimdiden afiyet olsun.