Sosisli, farklı tariflere göre hazırlanan ekmek arası sosis demektir. Özel ince uzun ekmek arasına pişmiş sıcak uzun sosis sıkıştırılır ve tercih edilen sos eklenerek hazırlık tamamlanır. Genelde 2-3 ısırıkta bitecek boyutta olur. Bazı menülerde adı hot dog olarak da yer alır. Okul kantinlerinde, kaldırım kenarı büfelerde ve birçok restoranın menüsünde bu lezzetli atıştırmalığı bulabilirsiniz. Evde de hazırlanması oldukça pratiktir.
Sosisli sandviç yapımında en önemli malzeme tabii ki sosistir. Sosisin piyasada birçok çeşidi satılmaktadır. Sosis, sinir ye yağları tamamen ayıklanmış dana etinin tuz ve baharatlarla 24 saat harmanlandıktan sonra özel fırınlarda pişirilmesiyle üretilir. Çeşitli uzunluklarda satışa sunulur. Hazır soyulmuş ya da yenilebilir kuzu bağırsağından hazırlanan Başyazıcı markasına ait sosis çeşitlerini hot dog yapımında tercih edebilirsiniz.
Sosisinizi seçtikten sonra ikinci sırada ekmeğinizi belirlemeniz gerekiyor. Sosisli için özel üretilen yumuşak ve oldukça lezzetli hazır ekmekleri kullanabilirsiniz. Bu tarifte normal ekmek kullanmanız orijinal sosisli sandviç lezzetini almanızın önüne geçecektir. Bu sebeple orijinaline uygun ekmek seçimi yapmanızı tavsiye ederiz.
Sosisli ve ekmek seçiminden sonra kullanacağınız ek malzemeye ve soslara karar vermeniz gerekiyor. Bu lezzeti sade tüketebileceğiniz gibi çeşitli yan lezzetlerle birleştirerek farklı deneyimler yaşayabilirsiniz. Salatalık turşusu, hardal, ketçap ve sosisli suyu olarak bilinen salçalı sosu tarifinizi farklılaştırmak için kullanabilirsiniz.
Her şeye karar verdikten sonra sosisli yapımına başlayabilirsiniz. Öncelikle sosisinizin üzerine eşit aralıklarla derin olmayan kesikler atın ve kızdırdığınız ızgaranın üstüne pişmesi için bırakın. Bu sırada sosisli suyu olarak bilinen salçalı suyunuzu hazırlayın. Sosisliniz piştikten sonra bu suyun içinde kısa bir süre bekletin. Ekmeğinizi içi ızgaraya gelecek şekilde yerleştirip kısa bir süre ısıtın. Daha sonra arasına pişirdiğiniz sosisinizi yerleştirin. Üzerine bir kaşık yardımıyla sosisli suyundan serpiştirin. Ufak ufak ya da ince dilimler şeklinde doğradığınız salatalık turşusunu sosisinizin üzerine yerleştirin. Son olarak hardalınızı ya da ketçabınızı zikzak şeklinde sosisinizin üstüne sıkın. Yanında patates kızartmasıyla birlikte servis edebilirsiniz. Mutlaka bekletmeden sıcak tüketin. Afiyet olsun!