Elinizi bir parça hamura sokmak ister misiniz? Hem de işin sonunda lezzetli bir pizza varsa… Türk mutfağının pidesi meşhur olsa da İtalya’dan esip gelen pizza da uzun yıllardır menülerimizde yer alıyor. En çok çocuklar seviyor gibi gözükse de yetişkinler arasında da oldukça popüler bir yemektir. Genel şekli yuvarlak olsa da siz evde hazırladığınız pizzanıza istediğiniz şekli verebilirsiniz. Pizzanın hamurunun kıvamı ve üstünde kullandığınız malzemenin kalitesi oldukça önemlidir.
Evde pizza keyfi yapmak istiyorsanız ve hazırlayan siz olacaksanız öncelikle pizzanın hamuruna karar vermelisiniz. Ekmek fırınından aldığınız hazır mayalı hamurdan, marketlerde satılan hazır pizza hamuru hazırlama kitinden ya da fit bir pizza yapmak isterseniz de karnabahardan yardım alabilirsiniz. Ya da ben hamur işinde çok iyiyim diyorsanız sıfırdan evde hamurunuzu uygun bir tarife göre hazırlayabilirsiniz. Biz tarifimizi fırından alınan ekmek hamuruna göre kurguladık.
Pizzayı pişireceğiniz tepsinin içine yağlı kağıdınızı yerleştirin ve hazır aldığınız hamuru hafif sıvı yağa batırdığınız parmaklarınızla tepsinize yaydırın. Üzerine biber salçası ve domates rendesini pişirerek hazırladığınız pizza taban sosunuzu hamurun üzerine bir fırça yardımıyla sürün. Daha sonra sucuk, salam, sosis, kavurma, pastırma ve füme etinizi küçük parçalara bölerek eşit aralıklarla pizza hamurunun üstüne serpiştirin. Kıl biber, mantar ve siyah zeytinleri de yine küçük parçalara bölerek et çeşitlerinin arasına orantılı bir şekilde yerleştirin. Rendelenmiş kaşarınızın yarısını tüm malzemenin üstünü örtecek şekilde ekleyin.
Bazı fırınlarda pizza ya da hamur pişirme özelliği bulunuyor. Sizin böyle bir imkanınız varsa kullandığınız fırının pişirme talimatlarına göre hareket edin. Fırınınızın hamur pişirme özelliği yoksa önceden ısıtılmış fırında 200 derecede hamur ve malzemeler pişene kadar pizzanızı tutun. Pişmesine çok yakın pizzanızı fırından çıkarıp hızlı bir şekilde rende kaşarın kalanını üstüne tekrar ekleyin ve fırına geri koyun. Kaşar eriyip kızarana kadar bekleyin ve evde bol kaliteli malzemeden hazırlanmış pizzanız hazır. Dilimlere ayırarak sıcak servis edin.
Pizzanızı servis ederken üzerine hakiki zeytinyağı dökebilirsiniz. Sevdiğiniz roka gibi taze otları çiğden yanında servis edebilirsiniz. Yoğurt gibi çeşitli malzemelerden hazırladığınız soslara pizza dilimlerinizi batırarak yiyebilirsiniz. Diyet yaptığınız bir dönemde iseniz aynı üst malzemeyi karnabahardan hazırlayacağınız pizza zeminine uygulayabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.