Protein bakımından zengin olan baklagillerin en sevilen çeşididir kuru fasulye. Her yörenin kendine has bir pişirme yöntemi vardır. Kimi düdüklüde kimi ise çömlekte sever kuru fasulyesini. Türk mutfağının en temel tariflerinden biridir. Etsiz yapıldığı gibi etli, sucuklu ve pastırmalı çeşitleri de vardır. En popüleri ise pastırmalı olanıdır. Özellikle evde piştiğinde kokusu mis gibi her yeri sarar. Hani bazı yemeklerin kokusunda davet vardır ya işte pastırmalı kuru fasulye de o yemeklerden bir tanesidir. Yanında yine Türk mutfağının sevilen pilavı, turşusu, manda yoğurdu ve kuru soğanı eksik olmaz. Aslında kuru fasulye yemeği bir kültürdür ve uyulması gereken yeme kuralları vardır.
Pastırmalı kuru fasulye nasıl yapılır? sorunuzun karşılığı olarak tüm püf noktalarıyla tarifini sizin için bu yazımızda derledik.
Pastırmalı Kuru Fasulye Pişirmenin Püf Noktaları
Burada önceliğinizi kullanacağınız kuru fasulyeye vermeniz gerekiyor. Kuru fasulyenizin cinsi ve tadının damağınıza hitap etmesi önemli. Çeşitli yörelerde üretilen kuru fasulyelerden en sevdiğinizi tercih etmeniz yemeğin lezzeti için önemli bir başlıktır. Fasulyenizi bir gece önceden suda bekletmeniz gerekiyor. Bekleme suyunu içme suyundan hazırlayın. İçine biraz tuz ekleyin ve suyun ılık olmasına özen gösterin. Sabaha kadar bekleyen fasulyenin suyunu süzün ve temiz bir suyla haşlama işlemine geçin. Gece boyu fasulyeyi beklettiğiniz suda pişirme işlemi yapmamamız gerekiyor. Son olarak fasulyenizin haşlama süresine de dikkat edin. Az ya da fazla haşlanan fasulyeden yapacağınız yemekten hoşlanmayabilirsiniz.
Fasulye hazır olduktan sonra yemeğini yapmak için diğer malzemeleri hazırlayın. Tercihe göre sıvıyağ ya da hakiki Trabzon tereyağı kullanabilirsiniz. Yağınızı düdüklü tencereye ekleyin ve yemeklik doğradığınız soğanları hazırladığınız yağda pembeleşene kadar kavurun. Üzerine salça, tuz ve pul biberi ekleyin. Burada önemli olan ikinci başlık ise pastırma seçiminizdir. Ağzınızın tadına ve yemeğe en uygun pastırma çeşidini seçebilirsiniz. Büyükbaş hayvanın en özel bölgesinden üretilen çemensiz pastırma kullanmanızı tavsiye ediyoruz. Pastırmalarınızı
çok küçük olmayan parçalara ayırarak karışıma ekleyin. Geceden ıslatıp sabah haşlayarak hazırladığınız kuru fasulyeleri de tüm malzemenin üstüne dökün. Son olarak et suyunu üzerine ilave ederek orta ateşte pişirmeye bırakın. Yemeğiniz piştikten sonra güveçlere alarak ya da çukur yemek tabaklarında sıcak servisini yapın.
Kuru fasulyenin konservesini ya da yeni nesil mutfak malzemelerinden kullanıma hazır kuru fasulyeleri de yemek yapımında kullanabilirsiniz. Bir gece önceden fasulyenizi ıslatma şansınız yoksa ya da genel olarak geniş zamanınız yoksa bu pratik malzemeleri de elinizin altında bulundurabilirsiniz. Hazır aldığınız haşlanmış kuru fasulyenizin pişirme süresini doğru ayarlamanız yemeğinizin lezzeti için yeterli olacaktır. Şimdiden afiyet olsun.